Kurki, kurki,
przygotujcie się na wiele przepisów z nimi w roli głównej!:)
Zapiekanka jest bajecznie prosta i bardzo smaczna,
można użyć do niej borowików,
pieczarek- zawsze wyjdzie!
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 250g kurek
- 3 łyżki śmietany 18% (w kartoniku)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
Kurki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w mniejsze cząstki. Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z masłem i kurkami. Wszystko dusimy, aż woda z kurek wyparuje. Dosalamy do smaku.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i bułką tartą, doprawiamy używając soli i pieprzu.
Ugotowany ryż mieszamy z podsmażonymi kurkami i cebulą, nakładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy wierzch przygotowanym sosem (powinien on wsiąknąć w ryż). Zapiekamy ok. 30minut w 180stopniach- aż zapiekanka się zarumieni.
No wybaczcie, ale nie umiem sprawić,
żeby zapiekanka wyglądała inaczej niż w rzeczywistości- tzn. lepiej ;>
3 komentarze
Uwielbiam takie proste i szybkie zapiekanki 🙂
Witam, czy można zamiast śmietany użyć jogurtu greckiego? ;>
możesz spróbować, chociaż nie wiem czy nie będzie to zbyt kwaśne.