Śmietanowiec bez śmietany, a co tam!:)
Śmietanowiec był genialny!
Robiłam go późnym wieczorem więc nie poszalałam ze zdjęciami,
musicie wierzyć na słowo warto!:)
Zrobiłam go po haśle ‘za godzinę jedziemy do mojego taty’, które wypowiedział K.
Więc musiało być bezglutenowe i szybkie!:)
Do tego śmietanowca wykorzystałam galaretki na szybko!,
które dostałam od Delecty (formę także!<3).
Serio, to co jest napisane na opakowaniu jest prawdą!
Zastygają w ciągu 30 minut!:)
Są niezwykle smaczne, chociaż ich konsystencja jest trochę inna.
I mogą je jeść wegetarianie, bo nie posiadają żelatyny!!!
Niedługo będziecie mogli wziąć udział
w konkursie, w którym do wygrania będą galaretki oraz taka forma,
w której ja robiłam to ‘ciacho’!!!
Składniki na formę i 4 kokilki (duużo!):
- 0.5l mleka 0.5%
- 1.5 opakowania dużego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50ml wrzącej wody
- 1-2 łyżki cukru
- 1 galaretka na szybko! o smaku truskawkowym
- 1 galaretka na szybko!o smaku agrestowym
- 0.5 puszki brzoskwiń
- 2 banany
Zaczynamy od galaretek- przygotowujemy je tak, jak opisano na opakowaniu, przelewamy do miseczek i odstawiamy, gdy ostygnie wkładamy na 20-30minut do lodówki.
Mleko i jogurt mieszamy w garnuszku i podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dolewamy do gorącego mleka i mieszamy. Dosładzamy.
Gdy śmietankowo-mleczna masa ostygnie przelewamy ją do formy, wrzucamy pokrojone banany, brzoskwinie.
Gdy galaretka stężeje, kroimy ją i wrzucamy do formy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc!
15 komentarzy
piękny!!!
Jaki ładny 🙂 Bardzo letni, lekki deser 🙂
lekko, dietetycznie.. i takie cudo można zjeść 🙂
super kolorowy!:-)
Wygląda przepysznie, a do tego można się nim zajadać bez obaw 🙂
o jak ładnie wyszedł w tej foremce
Przyda się przepisik na pewno się przyda 🙂
Przepis wydaje się ciekawy, ale niestety nie mam takiej formy, można ją zastąpić jakąś inną?
Gra barw w tym deserze super , od razu chce sie po niego sięgnąć … 🙂
mimo że robiłaś go późno pięknie wygląda
Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!
O mniam mniam, ale to fajne!
Jak pysznie
umknęło mi tto pytanie:)
Jasne, że można:)
w każdej formie wyjdzie!
Witam zważyło mi się, dlaczego? 🙁
Cześć Kasiu,
zapewne zależne jest to od jogurtu i żelatyny. Spróbuj może z innym jogurtem – polecam grecki typu light, dobrze rozmieszany z mlekiem, i ostudzoną żelatynę przelewać do mleka. Powinno pomóc. Ja niestety nie miałam tego problemu więc nie umiem w 100% podać przyczyny zważenia się masy. Pozdrawiam