Knedle.
Można je robić z ciasta ziemniaczanego, drożdżowego lub z namoczonych w mleku bułkach.
Wywodzą się z kuchni niemieckiej, w Polsce najpopularniejsze ponoć na Śląsku i w Wielkopolsce.
I wiecie co?
Ja mieszkając na pomorzu chyba nigdy takich nie jadłam, chociaż moja babcia robi świetne kluski śląskie, to knedli chyba nie robiła za moich czasów:)
A ja spróbowałam!
I mogę Wam przekazać przepis i mam nadzieje, apetyczne zdjęcia, na knedle z truskawkami:)
Och, są przepyszne, ale jak na mój gust okazały się za mało słodkie,
K. posypał je więc cukrem i dodał śmietany.
Ja zjadłam z bułką tartą na słodko:)
Składniki na 2 porcje:
- 0.5kg ziemniaków mącznych
- 130g mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- do środka: truskawki świeże, ok. 200g
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ziemniaki są już zimne przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, dodajemy mąkę, masło, jajko, sól i cukier.
Dokładnie wyrabiamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli truskawki są duże kroimy je na połówki.
Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, ciasto kroimy na grube plastry, każdy rozpłaszczamy w dłoni. Na środek kładziemy truskawkę, boki sklejamy i formujemy w dłoni w kulkę.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, knedle z truskawkami wkładamy partiami po kilka sztuk, gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu.
Podajemy z cukrem, śmietanką albo podsmażoną bułką tartą.
3 komentarze
U mnie najpopularniejsze ze śliwką. Ale nigdy ich sama nie robiłam, bo ogólnie nie przepadam.
Ja ostatnio zrobiłam pierozki z białym serem i malinami. Cudo! 🙂 polecam
nigdy nie robiłam knedli ziemniaczanych.
ale takie normalne wprost uwielbiam!