- 4 bułki (mogą być czerstwe*)
- 1 główka sałaty
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- majonez/ketchup/ulubiony dip
1/2 ogórka siekamy w drobną kostkę, cebulę również. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Doprawiamy.
Z mięsa formujemy 4 duże kotlety. Na rozgrzanej patelni smażymy hamburgery z obu stron na rumiano- przyciskając drewnianą łopatką mięso do patelni.
Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy. Pomidora kroimy w plastry, pozostałą część ogórka również.
Gdy mięso się usmaży przekrojone połówki bułki kładziemy na tłuszczu, który wytopił się z mięsa i podsmażamy je do zrumienienia ich wnętrza. W ten sposób cały aromat i smak dobrze doprawionego burgera zostanie także w bułce!
Do gorącej bułki wkładamy sałatę, mięso i warzywa. Jeśli ktoś lubi podajemy z ketchupem- hamburgery są jednak tak soczyste dzięki ogórkowi, że żadnego sosu do nich nie potrzebujemy:)
7 komentarzy
Ekstra buła, uwielbiam hamburgery 😉 Te domowe najbardziej 🙂
Jajko, ogórek w hamburgerze :O I jeszcze piszesz, że może być wołowo-wieprzowe :O Proszę nie zabijaj !
ogórek to moja wariacja;) można go pominąć
co do mięsa- nie każdy ma kasę na wołowe, więc wieprzowo-wołowe da radę;]
robiłam kiedyś podobnie 🙂 ledwo hamburgera w buzi mieściłam!
pyszności 🙂
aż ślinka cieknie!
Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!
Kochana, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
😉