Sosy i dodatki

Pesto z pietruszki

1 maja 2013

Pesto zawsze kupowałam.
Cały słoiczek starczał mi na bardzo długo- bo już odrobina sprawiała, że dana potrawa
nabierało charakteru.
Zawsze było to pesto bazyliowe,
teraz postanowiłam zrobić je sama- ale z pietruszki:)
Kilka chwil i już!:)

Składniki na pesto z pietruszki:

  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka sztuk orzechów nerkowca (powiedzmy 6)
  • sól, pieprz
  • kawałek parmezanu (ok. 5cm wystarczy)

Pietruszkę płuczemy, osuszamy, odcinamy listki, łodyżki nie będą potrzebne, siekamy je drobno razem z czosnkiem. Parmezan trzemy na tarce o cienkich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy.
Gdy chcemy, aby pesto było rzadsze dodajmy więcej oliwy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy np. z grillowanymi piersiami kurczaka, na które przepis jutro… 🙂

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Kamciss 1 maja 2013 at 22:24

    Ja robiłam pesto bazyliowe dzisiaj i też wyszło pyszne i o takim kolorku :>

  • Reply Karmel-itka. 2 maja 2013 at 05:19

    jakie piękne, zielone!

  • Reply alucha 2 maja 2013 at 09:36

    Uwielbiam pesto 🙂
    Ostatnio robiłam szpinakowe 🙂

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 3 maja 2013 at 19:15

    własne pesto jest najlepsze!

  • Zostaw komentarz