Święta

Jak zrobić naleśniki (dietetyczne)

7 grudnia 2012

Naleśniki pełnoziarniste są pyszne- to bez dwóch zdań,
ale namęczyć się z nimi trochę trzeba… 🙂

Zróbcie je dziś,
a jutro pokażę ich przykładowy farsz:)

Jeśli chcecie zrobić słodki farsz do ciasta to dodajcie łyżkę miodu.

Składniki na ok. 10-12 sztuk w wersji wytrawnej:

  • 3 jajka
  • 500ml mleka
  • 300g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

Jajka, mleko i mąkę mieszamy razem. Dodajemy oliwę. Miksujemy, aby nie było grudek.
Patelnię (najlepiej teflonową) rozgrzewamy, możemy posmarować ją paroma kroplami oliwy. Na patelnię nakładamy 2 łyżki masy naleśnikowej i łyżką rozprowadzamy po patelni.
(Masa jest gęsta- nie rozleje się sama po patelni)
Naleśniki na patelni pęcznieją, poczekajmy aż spód się zarumieni i dopiero wtedy można je przewrócić na drugą stronę.

Naleśniki są sztywne- uważajcie, żeby nie połamały się przy przewracaniu!:) 
To zdecydowanie nie jest typ cieniutkich naleśników.

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply qwert123 7 grudnia 2012 at 23:12

    oj tak, pełnoziarniste są pyszne:)
    ogólnie takie wypieki są o wiele smaczniejsze.

    • Reply pees 8 grudnia 2012 at 15:15

      Masz rację, popieram!:)

  • Reply MartynCia ^^ 7 grudnia 2012 at 23:34

    lubię naleśniczki na mące żytniej 😉 są zdrowe i smaczne… palce lizać 😉

  • Reply cupcake 8 grudnia 2012 at 05:32

    od dawna mam ochotę na naleśniki , te swietnie wyglądajją!:)

  • Reply Aurora 8 grudnia 2012 at 06:03

    Jak kiedyś próbowałam, to mi się strasznie rozwalały na patelni, ale spróbuję tego przepisu 🙂

    • Reply pees 8 grudnia 2012 at 15:14

      Nie da się ukryć, ja też się nadenerwowałam, ale im mocniej rozgrzana była patelnia tym było mi łatwiej:) No i rozsmarowałam ciasto łyżką i poczekałam aż mocno się zrumieni i wtedy było okej:)

  • Reply Kamciss 8 grudnia 2012 at 17:33

    Mm i do tego dżemik <3

  • Reply Gosiak 20 maja 2015 at 18:21

    Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję, do tej pory zawsze robiłam, ale pora na zmiany, czuję że będą jeszcze lepsze z Twojej strony.

  • Reply Beata 16 marca 2018 at 11:11

    Z całą pewnością ciekawy przepis i odpowiednio opisany. Dzięki wielkie. Będę chciała przetestować.

  • Zostaw komentarz