Wow,
te muffiny są naprawdę smaczne.
Od zawsze lubiłam marcepan, nie zawiodłam się:)
I te śliczne żółciutkie papilotki:)
Składniki:
- 150g masy marcepanowej
- 40g mielonych migdałów
- 230g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao (dałam 1)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 90g cukru
- 80ml oleju
- 2 krople olejku migdałowego
- 280g kwaśnej śmietany
- do dekoracji: płatki migdałów
Marcepan zagniatamy z migdałami, formujemy 12 kulek. Mąkę mieszamy z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko, cukier, olej, olejek migdałowy, śmietanę łączymy razem. Na wierzch przesiewamy mąkę i mieszamy tak długo (drewnianą łyżką) aż powstanie gładkie ciasto.
Połowę ciasta wykładamy do papilotek, kładziemy marcepanową kuleczkę i przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
Pieczemy 20-30 minut w 180stopniach.
Przepis pochodzi z “Babeczki słodkie i pikantne. Drobne ciasteczka, muffinki do kawy”, wyd. Weltbild
7 komentarzy
Maaarcepanowe? Pycha!
z muffinkami marcepanowymi jeszcze nie miałam styczności, ciekawy pomysł 🙂
urocze są 🙂 powiedz mi, a co na to twoja dieta? >:)
pozdrawiam :))
Wieki nie jadłam marcepanu! Pyszne muffinki 🙂
Oo, bardzo lubię marcepan, więc muffiny przypadłyby mi do gustu 🙂
oj uwielbiam marcepan – a mufiny w szczególności – mam do nich słabość – a tutaj słabość podwójna 🙂
Zapomniałam dodać 40g mielonych migdałów 🙁 zobaczymy czy wyjdą…na razie siedzą w piekarniku