Sosy i dodatki

Dżem z gruszek i borówki czerwonej

12 sierpnia 2012

Zbierając kurki nie można pominąć tych maleńkich czerwonych owoców,
które kryją się gdzieś wśród jagód…
Borówki czerwone, bo o nich mowa,
są dla mnie nowością w kuchni i już wiem,
że będą mi towarzyszyć na kromce świeżego chleba,
jak i do obiadu, w postaci dodatku do mięs. 

Charakterystyczna gorycz złagodzona słodkością gruszek- idealny dżem!
Jeśli do tej pory nie mieliście okazji zjeść, to spróbujcie:)

Świetnie pasuje do mięs.

Składniki:

  • 3kg borówek
  • 1.5kg gruszek
  • ok. 0.5kg cukru

Borówki oczyszczamy, płuczemy.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, całość przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gdy sok zacznie się redukować i dżem zacznie gęstnieć (ok. 1-1.5godziny) przekładamy go do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10-15minut.

Pasteryzować to znaczy gotować zamknięte słoiki w garnku pod przykryciem. Czas pasteryzowania to czas liczony od momentu zagotowania się wody w garze. 
Wyjmując słoiki zawsze odwracam je nakrętką ku dołowi- gdy wystygną przechowuję w piwnicy bądź lodówce.

Mnie te listki przypominają trochę bukszpan, a Wam?:)

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply manufaktura ciastek 13 sierpnia 2012 at 08:46

    wygląda pysznie:)))

  • Zostaw komentarz