Słodkości

Chlebek bananowy prosty przepis (chleb bananowy w mini wydaniu)

3 sierpnia 2012

Wspaniały, pyszny dodatek do szklanki mleka:)
Jedliście kiedyś chlebek bananowy?
Ja robiłam go niedawno pierwszy raz
i padłam z wrażenia!
Niby nic, taki prosty przepis,
ale dla wielbicieli bananów (do których należę)
jest to pozycja obowiązkowa w menu!:)

 
Składniki na 4 mini bochenki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam cukru domowego z wanilią)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • niecała 1 szklanka mąki (~3/4)
Banana rozgniatamy widelcem, masło rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki razem. Możemy masę zmiksować, wystarczy jednak widelec czy łyżka.
Pieczemy ok. 35 minut w 170stopniach. 

 

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Dominika 3 sierpnia 2012 at 11:28

    uwielbiam! a takie mini chlebki prezentują się naprawdę uroczo 🙂

  • Reply Kaś 3 sierpnia 2012 at 12:10

    swego czasu piekłam nałogowo 🙂 z mlekiem podwójnie pyszny

  • Reply asieja 3 sierpnia 2012 at 14:14

    muszę chlebek również upiec i paść z wrażenia 😉

  • Reply Anonymous 3 sierpnia 2012 at 20:31

    No niestety jak dla mnie to mega zakalec…ale zakalce tez sa dobre:-)

    • Reply pees 3 sierpnia 2012 at 20:35

      własnie to nie zakalec:D ze względu na ilość mąki vs banany i roztopione masło, jajko wychodzi na to, że więcej jest tu rzadkich składników a nie suchych i to nie typowy zakalec tylko taka konsystencja:)

  • Reply Gogletka 7 października 2012 at 15:25

    Pycha ! Ponieważ nie mam takich małych blaszek (mam tradycyjne,długie) zawsze podwajam ilość składników ;3

  • Reply Anonymous 29 stycznia 2013 at 01:57

    Czy można do tego wypieku uzyć mąki pełnoziarnistej tylko?

    • Reply pees 29 stycznia 2013 at 07:08

      jasne!:)

    Zostaw komentarz