Wspaniały, pyszny dodatek do szklanki mleka:)
Jedliście kiedyś chlebek bananowy?
Ja robiłam go niedawno pierwszy raz
i padłam z wrażenia!
Niby nic, taki prosty przepis,
ale dla wielbicieli bananów (do których należę)
jest to pozycja obowiązkowa w menu!:)
Składniki na 4 mini bochenki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru (użyłam cukru domowego z wanilią)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- niecała 1 szklanka mąki (~3/4)
Banana rozgniatamy widelcem, masło rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki razem. Możemy masę zmiksować, wystarczy jednak widelec czy łyżka.
Pieczemy ok. 35 minut w 170stopniach.
8 komentarzy
uwielbiam! a takie mini chlebki prezentują się naprawdę uroczo 🙂
swego czasu piekłam nałogowo 🙂 z mlekiem podwójnie pyszny
muszę chlebek również upiec i paść z wrażenia 😉
No niestety jak dla mnie to mega zakalec…ale zakalce tez sa dobre:-)
własnie to nie zakalec:D ze względu na ilość mąki vs banany i roztopione masło, jajko wychodzi na to, że więcej jest tu rzadkich składników a nie suchych i to nie typowy zakalec tylko taka konsystencja:)
Pycha ! Ponieważ nie mam takich małych blaszek (mam tradycyjne,długie) zawsze podwajam ilość składników ;3
Czy można do tego wypieku uzyć mąki pełnoziarnistej tylko?
jasne!:)