Obiady

Papryka faszerowana mięsem mielonym

8 lipca 2012
Zapowiada się genialny tydzień!:)
Poniedziałek i wtorek- spotkanie Przyjaciół Winiary,
a co za tym idzie poznanie kolejnych blogerek (np. Dusi!:P)
Środa i czwartek to konkurs, o którym napiszę Wam nieco więcej
po powrocie z Warszawy, czyli we wtorek wieczorem:)
Piątek to wyjazd do domu!:)
Sobota- ślub kuzynki!

Kto mi zazdrości tak intensywnego tygodnia?
Uwielbiam takie dni:)
 
Dziś przepis na szybki,
wspaniały obiad, 
którego jestem fanką od paru lat.
Mowa o
faszerowanych paprykach!:)
 
Składniki:
  • 4 papryki (mogą być jednokolorowe)
  • 500g mięsa mielonego (jakie lubicie- u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 1 woreczek ryż naturalny

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy do smaku.
Paprykę przekrajamy blisko górnej krawędzi, wyjmujemy gniazdo nasienne, wycinamy białe błonki.
Na spód nakładamy ugotowany ryż, na wierzch mięso, przykrywamy czapeczką papryki i zapiekamy w piekarniku ok. 45minut w 180stopniach (papryka powinna być miękka i skórka powinna z niej łatwo odchodzić).

Ryż naturalny gotowy w 10minut, który otrzymałam od firmy Sonko jest dobrym wyjściem dla tych, którzy nie lubią długiego czasu przygotowywania potraw.
Czasami sama, jak widzę na opakowaniu informację o 35minutach gotowania to jestem zła! Bo to za długo, gdy chce się szybko przygotować obiad. Tak więc ryż ten, miękki w ciągu 10minut gotowania, polecam zabieganym!:)

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 9 lipca 2012 at 04:59

    pees, wspaniałe warzywa!

  • Reply Antenka 9 lipca 2012 at 07:36

    znakomite danie, uwielbiam faszerowane warzywa!

  • Reply sandrzy 9 lipca 2012 at 11:48

    uwielbiam paprykę faszerowaną a twoja tak smakowicie wygląda, że chyba w tym tygodniu skuszę się ponownie 🙂

  • Reply mania179 9 lipca 2012 at 20:54

    Moje ulubione letnie danie, obłęd <3

  • Reply Lovelykate 11 lipca 2012 at 11:11

    Uwielbiam faszerowaną paprykę! A tak dawno nie robiłam. Koniecznie muszę sobie przypomnieć ten smak 🙂

  • Reply Wszystko co mnie zachwyca 27 lipca 2012 at 16:16

    Właśnie faszerowana papryka siedzi w moim piekarniku, jednak robię ją trochę inaczej

  • Zostaw komentarz