Klasyka.
Nic nie pobije klasyki.
To taki babciny przepis, babcine ciacho.
Przepis pewnie każdy ma swój ulubiony,
jak i ja!
Ostatnie truskawki,
czerwona galaretka,
delikatny budyń
i duużo puszystego biszkoptu:)
Aj! Przyznać się, kto lubi?
Składniki na blaszkę o średnicy 17cm.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 90g mąki
- 70g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy). Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie łączymy je z pianką jajeczną.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy 40minut w temp. 170stopni.
Składniki na masę budyniową
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 500ml mleka
- 2 łyżki masła
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, gdy będzie on gotowy dodajemy do niego masło i mieszamy do jego rozpuszczenia.
Składniki dodatkowe:
- galaretka truskawkowa/poziomkowa bądź inna
- 400g truskawek
- parę listków mięty
Gotowy, upieczony biszkopt przekrawamy i przekładamy gotowym budyniem. Kładziemy na niego część truskawek, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch nakładamy przepołowione truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Uwaga: Ważne, żeby nie wylewać całkowicie płynnej galaretki na biszkopt- przeleci ona przez ciasto i nasiąknie biszkopty. Wlewajmy ją na truskawki jeszcze, gdy ciasto jest w tortownicy- unikniemy krzywej warstwy galaretki.
4 komentarze
Ja lubię, i to bardzo!!:) Piękna i pyszna klasyka:)
Pozdrawiam serdecznie!
Jaki wyrośnięty ten biszkopcik 😀
uwielbiam takie ciacho 🙂 w sezonie truskawkowym to ciasto obstawia każde przyjątko rodzinne 😉
Miałam zrobić, ale jakoś tak się zbierałam i w tym roku mi nie wyszło. Ale jeszcze upiekę, z tym, że z innymi owocami 🙂