Słodkości

Biszkopt z truskawkami (ciasto z truskawkami)

24 lipca 2012

Klasyka.
Nic nie pobije klasyki.
To taki babciny przepis, babcine ciacho.
Przepis pewnie każdy ma swój ulubiony,
jak i ja!

Ostatnie truskawki, 
czerwona galaretka,
delikatny budyń
i duużo puszystego biszkoptu:)
Aj! Przyznać się, kto lubi?

Składniki na blaszkę o średnicy 17cm.


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 90g mąki
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy). Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie łączymy je z pianką jajeczną.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy 40minut w temp. 170stopni.
Składniki na masę budyniową
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki masła

 Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, gdy będzie on gotowy dodajemy do niego masło i mieszamy do jego rozpuszczenia.

Składniki dodatkowe:
  • galaretka truskawkowa/poziomkowa bądź inna
  • 400g truskawek
  • parę listków mięty

Gotowy, upieczony biszkopt przekrawamy i przekładamy gotowym budyniem. Kładziemy na niego część truskawek, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch nakładamy przepołowione truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Uwaga: Ważne, żeby nie wylewać całkowicie płynnej galaretki na biszkopt- przeleci ona przez ciasto i nasiąknie biszkopty. Wlewajmy ją na truskawki jeszcze, gdy ciasto jest w tortownicy- unikniemy krzywej warstwy galaretki.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Asiek 24 lipca 2012 at 22:27

    Ja lubię, i to bardzo!!:) Piękna i pyszna klasyka:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply Aurora 25 lipca 2012 at 05:52

    Jaki wyrośnięty ten biszkopcik 😀

  • Reply CornerWithRecipes 25 lipca 2012 at 06:14

    uwielbiam takie ciacho 🙂 w sezonie truskawkowym to ciasto obstawia każde przyjątko rodzinne 😉

  • Reply Wszystko co mnie zachwyca 27 lipca 2012 at 16:14

    Miałam zrobić, ale jakoś tak się zbierałam i w tym roku mi nie wyszło. Ale jeszcze upiekę, z tym, że z innymi owocami 🙂

  • Zostaw komentarz