Tosty francuskie uwielbiamy i zjadamy często,
te, które Wam prezentuję posmarowałam bryndzą
(K. tata przywiózł świeżutką ze Szczawnicy!)
i ser tak wspaniale się roztopił podczas smażenia…
Składniki dla 2 osób:
- pieczywo tostowe 4 kromki (nada się również zwykłe, to dobry sposób na zużycie starego chleba)
- 2 jajka
- 100ml mleka
- pieprz
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- bryndza do posmarowania ok. 3-4 łyżek
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, pieprzymy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kromkę pieczywa smarujemy z jednej strony bryndzą, przykrywamy ją drugim tostem, maczamy w mące, a następnie w jajku, smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron (gdy bryndza zacznie się roztapiać i chlebek się zarumieni zdejmijmy go z patelni.
Smacznego!:)
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
5 komentarzy
o, ale pyszny pomysł z tą bryndzą!
Wygląda obłędnie, na pewno świetnie smakuję. Już będę wiedziała co zrobić z chlebem, który leży od kilku dni nie ruszony. 🙂
z bryndzą ulala:)
Wygladaja przesmacznie. Takie sniadanie zjadlabym z checia.
Francuskich z bryndzą jeszcze nie jadłam. Pora spróbować 🙂