Przekąski i przystawki

Tosty francuskie z bryndzą

1 czerwca 2012

Tosty francuskie uwielbiamy i zjadamy często,
te, które Wam prezentuję posmarowałam bryndzą 
(K. tata przywiózł świeżutką ze Szczawnicy!)
i ser tak wspaniale się roztopił podczas smażenia… 

Składniki dla 2 osób:

  • pieczywo tostowe 4 kromki (nada się również zwykłe, to dobry sposób na zużycie starego chleba)
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  •  bryndza do posmarowania ok. 3-4 łyżek

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, pieprzymy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kromkę pieczywa smarujemy z jednej strony bryndzą, przykrywamy ją drugim tostem, maczamy w mące, a następnie w jajku, smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron (gdy bryndza zacznie się roztapiać i chlebek się zarumieni zdejmijmy go z patelni.
Smacznego!:)

Inspiracja zaczerpnięta stąd.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 2 czerwca 2012 at 04:48

    o, ale pyszny pomysł z tą bryndzą!

  • Reply pleasureofcooking 2 czerwca 2012 at 07:01

    Wygląda obłędnie, na pewno świetnie smakuję. Już będę wiedziała co zrobić z chlebem, który leży od kilku dni nie ruszony. 🙂

  • Reply Dusia 2 czerwca 2012 at 09:35

    z bryndzą ulala:)

  • Reply flowerek 2 czerwca 2012 at 11:18

    Wygladaja przesmacznie. Takie sniadanie zjadlabym z checia.

  • Reply Lovelykate 2 czerwca 2012 at 21:37

    Francuskich z bryndzą jeszcze nie jadłam. Pora spróbować 🙂

  • Zostaw komentarz